Juliette Janssen is de winnaar van fotowedstrijd Tilburg Te Water
Op 11 november was het zover huisboomfeest reikte de prijs uit aan winnares Juliette Janssen. De jury bestaand uit Martijn Kool, Cees van de Wouw en Wapke Feenstra was voltallig aanwezig. Namens Tilburg Te Water (www.tilburgtewater.nl) was John La Haye gekomen. Café Burgemeester Jansen is een passende locatie aan de Piushaven, daarom bezetten we daar de grote tafel om op onze winnaar te proosten. De prijs was eigenlijk een mini-dvd-speler maar omdat die nog gekocht moest worden en deze studente fotografie dringend een nieuwe flitser nodig had, is besloten haar een cadeaubon te overhandigen. Daar was ze blij mee. We waren ook nieuwsgierig geworden wie deze winnende foto had ingestuurd.
Door een levendig gesprek leerden we haar die avond kennen. Juliette Janssen is bekend met de Piushaven omdat ze er op de havo voor het vak aardrijkskunde een praktische opdracht over maakte. Ze weet daardoor veel over de historische industriële feiten, heeft wat bodemkennis en las over de recente stedenbouwkundige plannen met deze haven. Een echte havenkenner wil ze zichzelf niet noemen, maar ze weet meer van dit gebeid dan de meeste Tilburgers. Water zit in de familie, want ze zat als kind al te genieten van het waterleven vanaf de zeilboot van haar ouders. Grote bolle zeilen, bruine of witte boegen… ze schrikt er niet van terug. Tijdens Tilburg Te Water werd door haar een documentaire fotoserie gemaakt van dit festijn en alle foto’s die de goedkeuring van deze kritische jonge kijker konden verdragen staan op haar website www.juliettejanssen.nl
Vanaf een jaar of twaalf fotografeert ze. Vooral haar huisdieren en broertje waren model. Of slachtoffer van haar nieuwe hobby, ze weet niet zeker hoe ze het moet noemen. Haar broer heeft geleerd hoe hij voor paparazzi Juliette moet wegduiken. De wereld werd groter en Juliette werd groter, haar interesses en mogelijkheden werden gestaag uitgebreid. Zo ging ze op vakantie naar verre oorden zoals Israel en Sri Lanka en kreeg ze in 2008 een digitale Nikon D200. De passie voor fotografie en de kwaliteit van haar opnames leidden dit jaar tot aanname op de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Daar specialiseert ze zich nu in de documentaire fotografie. Ze wordt dit studiejaar twintig en heeft vele toekomstplannen, zo wil ze na deze studie ook nog culturele antropologie gaan studeren. Want veel van de wereld zien en er wat van vastleggen is haar streven. Succes Juliette!

Wapke Feenstra, 01-12-2009vorige pagina
overzicht berichten