Huisboomfeestdag, zaterdag 22 september 2007
een wandeling met Peter Guldenpfennig
Hoevenseweg

Om precies 14.00 uur staat een klein groepje mensen buiten op de stoep bij het Projectbureau Piushaven op de Hoevenseweg, klaar om de wijk in te gaan en dingen te zien de je normaal over het hoofd ziet. De groep mensen bestaat uit een aantal studenten van de Universiteit van Tilburg, buurtbewoners, deskundigen op het gebied van de flora en fauna in Tilburg, leden van het kinderpersbureau Piushavengebied en overige geïnteresseerden.
Enkele buurtbewoners hebben hun kliko meegenomen, die aan het einde van de wandeling door graffitikunstenaars onder handen genomen gaat worden en een nieuw uiterlijk krijgt. Voordat de wandeling begint krijgt eenieder een afval-grijper aangereikt om zo zwerfvuil op te pakken en op te ruimen in meegebrachte vuilniszakken.
Vanaf de Hoevenseweg liep de stoet richting de Havendijk waar men uitleg kreeg over de aanwezige graffiti op de zijkant van het Jumbogebouw, zogenaamde ‘pieces’. Simone van Rees, 2e jaars studente Algemene Cultuurwetenschappen en medeauteur van het semiotische observatieverslag ‘Kunstzinnige overlast’, vertelt over de territoriumdrang die vele kunstenaars tentoonspreiden door hun naam lukraak overal neer te zetten, maar ook vertelt ze over de moeite die kunstenaars moeten doen om hun werk tot een goed einde te brengen, getuige de pieces die zich op de dakrand bevinden van het Jumbo-gebouw, en het artistieke karakter van vele pieces, waarvan er velen uit meerdere lagen en kleuren bestaan. Henk Kuiper, schrijver van het boek ‘Tilburg, daar leeft meer dan je denkt’ haakt in op het territoriale van de graffiti en vertelt dat de natuur zo zijn eigen plan trekt en wijst op de alsmaar groter wordende Acacia’s die geleidelijk aan de open plek innemen.
Hierna liep de stoet naar het Lourdesplein waar Lennart Driessen, ook 2e jaars student Algemene Cultuurwetenschappen en medeauteur van het semiotische observatieverslag ‘Daar waart een spook’, het woord nam en vertelde over de Lourdeskerk die er ooit stond en de lege plek die hiervoor in de plaats is gekomen. Van een vervallen verloedering naar een verlaten verloedering, met een spookachtige sfeer, is de strekking van het verhaal van Lennart. Ook wijst hij op de rommel die is achtergebleven na de brand in de kerk, “alsof er een oorlog heeft gewoed”, aldus Lennart.
Na nog even rondgekeken te hebben op het terrein en aansluitend een groepsfoto te hebben gemaakt, liep de stoet verder via de Lourdesstraat de Fatimastraat in richting het verlaten terrein van de AaBe fabriek, waar Henk Kuiper enthousiast het woord nam. “Als het aan de natuur ligt, wordt het overal een oerwoud”, sprak Henk met een brede lach, en hij spoorde iedereen aan om bladeren en bloemen op het terrein bij elkaar te sprokkelen en deze te verzamelen in zogenaamde ‘sprokkelzakken’, afsluitbare plastic zakjes waarmee de gevonden bloemen en bladeren geplaatst kunnen worden in de webxylotheek, de alsmaar groeiende database vol boomkennis op de website van huisboomfeest. Nadat iedereen bladeren heeft verzameld begint Henk te vertellen over enkele bladeren. Berkenzaden die via de wind verplaatst worden, vogels die verantwoordelijk zijn voor het verplaatsen van zaden, de beste man blijkt een autoriteit op het gebied van de plaatselijke flora en fauna. Hij wijst op de Tilburgse Wolplant, oorspronkelijk afkomstig uit Afrika en in 1934 voor het eerst in Nederland gesignaleerd in Tilburg.
Wegens tijdnood moesten we helaas snel richting wijkcentrum De Kubus, waar drie graffiti kunstenaars al stonden te wachten om de meegebrachte kliko’s onder handen te nemen. “Wat moet er op komen?”, vroeg een van de kunstenaars. “Zolang het huisnummer er op blijft staan vind ik alles best, doe maar iets vrolijks”, zegt een vrouw die een laatste blik werpt op haar degelijk-groene-maar-niet-voor-lang-kliko. Ze lijkt er niet gerust op. Gelukkig blijken de kunstenaars erg goed te zijn en al snel verschijnen de eerste vrolijke kleuren op de kliko’s, terwijl de groep lachend toekijkt met een versnapering in de hand. Hannah en Linda, twee meisjes die het idee van de kliko’s hadden bedacht lopen lachend rond. De graffiti ziet er inderdaad beter uit op een kliko dan op een speeltoestel, precies wat de meisjes hoopten.
De huisboomfeestdag 2007 komt langzaam ten einde en al napratend kan men terugzien op een geslaagde dag waar men veel kon zien en het Piushavengebied leuker blijkt te zijn dan men in eerste instantie dacht.

Interessante links:

-Graffiti:
http://www.naipublishers.nl/kunst/graffiti.html
http://www.graffiti.org/

-Verloedering:
http://abandoned-places.com/

-Flora en fauna:
http://www.natuurpunttilburg.web-log.nl/


Peter Guldenpfennig, september 2007